FÁNKY (pečené na plechu v rúre)
Cesto: 400 g hladkej múky extra špeciál
250 g Hera (alebo maslo)
250 g kyslá smotana
1 žĺtok alebo celé vajce
štipka soli
Suroviny spracujeme na vláčne cesto, zabalíme do fólie alebo do mikroténového vrecka a uložíme na noc do chladničky.
Na druhý deň rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko, radielkovým kolieskom krájame na štvorčeky, v ktorých diagonálne urobíme dva krátke zárezy. Obalíme z oboch strán v kryštálovom cukre a kladieme na plech, vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme do zlatohneda pri 200° C asi 10 minút.
ŠIŠKY
Kvások: 1,5 dl vlažného mlieka
1 kocka droždia
trošku kryštálového cukru
štipka múky
Cesto: 560 g polohrubej výberovej múky
70 g práškového cukru
štipka soli
kalíštek rumu
4 žĺtky
50 g masla alebo oleja
1 šálka vlažného mlieka
Maslo vyšľahať so žĺtkami, pridať múku, kvások, ostatné suroviny a spracovať na vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť prikryté utierkou.
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm, vykrajujeme kolieska, v ktorých urobíme dierku (tenkým koncom varešky). Vykrojené kolieska necháme ešte podkysnúť na doske (prikryté utierkou).
Vysmážame v horúcom oleji z oboch strán, na usmažené šišky dávame kopček džemu a posypeme práškovým cukrom.