Aj Vám chutili na našom bále šišky a fanky? Môžeme za nich poďakovať žiakom z krúžku Kuchtík, ktorí pod vedením pani učiteľky pripravili pre nás tieto dobroty.
Chcete si ich upiecť doma aj Vy? Tak tu sú recepty! Dobrú chuť! 
 

 

FÁNKY (pečené na plechu v rúre)

Cesto: 400 g hladkej múky extra špeciál

            250 g Hera (alebo maslo)

            250 g kyslá smotana

            1 žĺtok alebo celé vajce

            štipka soli

Suroviny spracujeme na vláčne cesto, zabalíme do fólie alebo do mikroténového vrecka a uložíme na noc do chladničky.

Na druhý deň rozvaľkáme na pomúčenej doske na tenko, radielkovým kolieskom krájame na štvorčeky, v ktorých diagonálne urobíme dva krátke zárezy. Obalíme z oboch strán v kryštálovom cukre a kladieme na plech, vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme do zlatohneda pri 200° C asi 10 minút.

ŠIŠKY

Kvások: 1,5 dl vlažného mlieka

            1 kocka droždia

            trošku kryštálového cukru

            štipka múky

Cesto: 560 g polohrubej výberovej múky

            70 g práškového cukru

            štipka soli

            kalíštek rumu

            4 žĺtky

            50 g masla alebo oleja

            1 šálka vlažného mlieka

Maslo vyšľahať so žĺtkami, pridať múku, kvások, ostatné suroviny a spracovať na vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť prikryté utierkou.

Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na hrúbku asi 1/2 cm, vykrajujeme kolieska, v ktorých urobíme dierku (tenkým koncom varešky). Vykrojené kolieska necháme ešte podkysnúť na doske (prikryté utierkou).

Vysmážame v horúcom oleji z oboch strán, na usmažené šišky dávame kopček džemu a posypeme práškovým cukrom.